Plasarea subiectului in cadrul fotografic are o mare importanta estetica. De regula se evita plasarea subiectului in centrul cadrului (fig. b) deoarece acesta devine atat de puternic incat estompeaza toate celelalte elemente ale cadrului, acestea putand foarte bine sa nici nu fie. Astfel ca este recomandata folosirea linilor si a punctelor forte (fig. a & c), aceasta facand ca importanta unui singur element sa scada sporind efectul artistic. Pentru a evita simetria cauzata de axa orizontala [de simetrie] a cadrului, se va evita plasarea linii orizontului pe aceasta.
Poate va intrebati cum incadram un portret dupa aceasta regula. Nimic mai simplu. Vom inclina cadrul astfel incat zona ochilor sa fie in dreptul unuia dintre punctele forte de sus ale cadrului, iar buzele vor fi pe diagonala intr-unul din punctele de forte de jos ale cadrului. (Faceti un mic exercitiu ci inchipuitiva [sau chiar incercati] ca priviti drept prin vizorul aparatului, iar apoi inclinati aparatul spre dreapta sau stanga si veti descoperi ca modelul se va potrivi perfect conform acestor puncte forte.)
Diagonala forte (fig. d) este utilizata atunci cand se doreste scoaterea in evidenta a subiectului, iar diaginala slaba (fig. e) este utilizata atunci cand se doreste estomparea unor elemente compozitionale ale subiectului.
Acestea din urma fiind valabile celor care scriu de la stanga la dreapta pentru ca au stransa legatura cu felul de a privi [de la stanga la dreapta].
© Gabi Udrea
3 comments:
asta cu direcţia de scriere mi se pare super interesantă. nu mi-am pus niciodată problema aşa (deci pentru un arab diagonalele alea ar fi exact pe dos? :D)
Da. Ai dedus bine.
Si asta pentru ca privim o fotografie exact dupa felul in care citim sau scriem.
Poti observa foarte usor pe propria persoana ca de fiecare data cand privesti o imagine o vei analiza mereu de la stanga la dreapta.
:)
Niste exemple ar fi dragute in privinta portretelor mai ales :D N-am prea inteles cum ar veni ochii si buzele pe diagonala :)
Post a Comment