Friday, January 19, 2007

Estetica In Fotografie V - Punerea In Practica

Fotografia este un mijloc de comunicare. Ea trebuie sa comunice privitorului fara ca autorul sa scrie sau sa vorbeasca. Primul scop in realizarea acesteia este sa pastrati compozitia cat mai simpla! Privitorul , in special cel neexperimentat, nu are nevoie de elemente in plus care sa-i distraga atentia de la subiectul fotografiei. Fotografia este un tot, iar elementele care nu se armonizeaza vor dauna intelegerii acesteia.
Daca nu sunteti un fotograf avansat sau experimentat, incat sa stiti exact scopul fotografierii, inainte de a apasa pe declansator, si chiar inainte de a incadra, trebuie sa va puneti cateva intrebari. Ce vreau sa transmita aceasta imagine ? Cui se adreseaza aceasta imagine ? Carui fel de public i se adreseaza aceasta imagine ?
Imaginea trebuie sa exprime ceva. O imagine buna, bine gandita, poate spune o poveste. O imagine care reflecta realitatea poate oferi informatii, precum fotojurnalismul. Dar o imagine goala, care nu spune nimic privitorului si-l face pe acesta sa se intrebe "la ce s-o fi gandit el autorul cand o apasat pe buton?", rezulta ca imaginea nu si-a atins scopul. O imagine in sine nu este un scop, scopul este comunicarea prin imagine. Iar mesajul sau trebuie sa fie transmis clar. Cu cat este mai simplu de descoperit cu atat este mai puternic.
Puterea de soc a unei imagini e cea care o scoate in evidenta din multimea de fotografii disponibile. Daca aceasta nu se face remarcata la prima zarire greu de crezut ca privitorul nu o va trece cu vederea. Puterea de soc poate fi obtinuta abordand subiecte si/sau unghiuri neobisnuite/delicate etc.

Acum ca stiti mai multe despre fotografie, spor la fotografiat, si fiti convinsi ca veti obtine imagini mai bune!

© Gabi Udrea

No comments: