Perspectiva liniara. Veti observa ca atunci cand aveti un cadru suficient de "adanc" liniile paralele ale soselei sau ale caii ferate desi paralele, la un moment dat par sa se uneasca. Iar pomii de pe marginea soselei desi avand cam aceeasi dimensiune par din ce in ce mai mici. Acesta este efectul perspectivei liniare, care ne sugereaza ideea de departare, de adancime.
Deformarea perspectivei apare atunci cand aparatul de fotografiat si obiectivul acestuia capteaza imaginea altfel decat o percepe ochiul uman. Spre exemplu un obiectiv un obiectiv cu distanta focala scurta (superangular - wide angle) accentueaza perspectiva, pe cand unul cu distanta focala lunga (teleobiectiv) diminueaza perspectiva. Distanta focala normala pentru aparatele de format 35mm(24x36) este f:50mm iar pentru formatul mediu este de f:80mm.
Sunt trei feluri de perspectiva liniara. 1. Perspectiva normala (fig. a). 2. Perpectica de jos in sus [de broasca] (fig. b). 3. Perspectiva de sus in jos [a pasarii in zbor] (fig. c). Observati cum fiecare dintre aceste tipuri de perspectiva influenteaza proportionarea elementelor din cadru.
Perspectiva aeriana. Reprezinta diminuarea culorilor si a detaliilor pana cand acestea devin incetosate si de culoare albastruie, pierzandu-se in departare.
© Gabi Udrea
No comments:
Post a Comment