Friday, January 19, 2007

Estetica In Fotografie I

Arta ? Ce este ea ? Conform DEX arta inseamna : "Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice şi care foloseşte mijloace de exprimare cu caracter specific".
Arta poate fi impartita in doua categorii, arte utile (sau mecanice) si arte liberale. Artele mecanice sunt cele in care indemanarea manuala a creatorului se face simtita, iar artele liberale sunt cele in care spiritul conteaza mai mult decat indemanarea mainii. Cum ar fi artele frumoase, muzica, pictura , sculptura si desigur fotografia.
Estetica ? Conform DEX estetica este : "
Ştiinţă care studiază legile şi categoriile artei, considerată ca forma cea mai înaltă de creare şi de receptare a frumosului; ansamblu de probleme privitoare la esenta artei, la raporturile ei cu realitatea, la metoda creaţiei artistice, la criteriile şi genurile artei."
Opera de arta este perceputa fizic , intelectual si psihic. Fizic pentru ca percepem vazand si/sau auzind, Intelectual pentru ca analizam si intelegem informatiile percepute fizic, iar Psihic pentru ca stabilim o legatura sufleteasca intre noi si sentimentele pe care aceasta ni le transmite.

© Gabi Udrea

No comments: