Thursday, October 25, 2007

Fotografii neclare, cauze misterioase ?

Cu siguranta fiecare dintre voi v-ati trezit cu fotografii neclare. Initial ati dat vina pe un autofocus defectuos. Dar la o analiza mai atenta v-ati dat seama ca ati avut confirmare de focus (beep, LED sau blocarea punctelor AF pe LCD ori viewfinder). In plus focusul incorect nu induce miscare in fotografii. Putem elimina un suspect.
Daca ati ajuns la concluzia ca primul suspect poate fi eliminat, urmeaza al doilea suspect. Timpul de expunere. Stim ca pentru a avea o fotografie nemiscata de vibratile inerente ale mainilor avem nevoie de un timp de expunere dupa exemplul "50mm - 1/60" ori "200mm - 1/250". Ati prins ideea. Dar oare asa sa fie ? Ati respectat si aceasta si tot aveti fotografii neclare ?
Ei bine exista un motiv pentru asta! Cei mai multi dintre utilizatori isi folosesc aparatul in pozitii incorecte, totodata incomode. De exemplu multi tin aparatul cu o singura mana. Greseala mare! (chiar si un P&S slim se tine cu doua maini!) O alta pozitie provocatoare de miscare e tinerea aparatelor mici intre degetul mare si cel aratator al fiecareia dintre maini. Alta greseala! Niciodata nu veti putea mentine nivelul coturilor pe acceasi axa. Asta insemnand nu numai miscarea permanenta a orizontului dar si unul dintre motivele pentru care multi utilizatori au fotografii inclinate. O alta caracteristica a acestei pozitii este aceea ca veti putea observa cum balanta inclinarilor trage mereu spre partea pe care e pozitionat declansatorul aparatului.
Pozitia corecta in care se tine un aparat de tip P&S e incadrarea acestuia in L-ul dormat intre degetul mare si cel aratator. Cu cel aratator plasat pe partea de jos a aparatului, iar cel mare pe latura stanga a aparatului, avand mana dreapta sprijinita pe cea stanga sub nivelul aparatului. O alta metoda este aceea de a cuprinde latura stanga a aparatului sub forma de C, cele 4 degete deasupra si cel mare sub.
Pentru cei care folosesc aparate de tip SLR, DSLR sau Bridge exista si mai multe solutii. Va puteti achiztiona un "hand strap", un battery grip (daca este cazul sau cu putinta) pentru o mai mare priza pe aparat. O alta metoda de a controla miscarea e aceea de a avea cordonul pentru gat scurt, astfel ca atunci cand fotografiati sa stea perfect intins. Aceasta metoda e utila celor care trag de la nivelul pieptului fara a privi prin viewfinder.
Si acum sa trecem la cel mai mare inamic al fotografiilor clare. Momentul declansarii! Poate multi veti fi surprinsi dar momentul declansarii este foarte important in obtinerea unei fotografii clare. Si asta pentru ca multi au tendinta de a brusca aparatul in timpul apasarii pe declansator. Poate nu e mereu o bruscare violenta, ea poate trece neobservata dar exista. Sub nici o forma nu trebuie apasat declansatorul cu atata forta sau viteza incat mana stanga care sustine aparatul sa-si miste pozitia. Pentru aparatele mari pozitia cea mai buna este tinerea aparatului sprijinit pe podul palmei stangi, cu degetul mare si cel aratator de-o parte si de alta a obiectivului. Mana dreapta va fi bine fixata pe gripul aparatului, cu cotul sprijinit pe "ficat". Pozitia este tipica cu cea a tinerii unui pistol.
Acum ca stiti cateva trucuri noi, nu va ramane decat sa va verificati aparatul sa fie in stare normala de functionare, lentilele obiectivului sa nu fie murdare etc. Spor la fotografiat! Sunteti cu un pas mai aproape de fotografia visata!


© Gabi Udrea

No comments: